Precizari privind politica deseurilor echipamente electrice si electronice (DEEE)

1. SC TCK CENTRUM SRL este inscrisa la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului in Registrul de punere pe piata a echipamentelor electrice si electronice, avand numarul de inregistrare RO – 2018– 10 – EEE – 0528 – V
 
2. Conform OUG nr.5 / 2 apr. 2015
a. Art. 11 prevede o noua obligatie pentru distribuitor, respectiv:
” (1) La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligaţi să preia DEEE în sistem „unul la unul“, în mod gratuit, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat şi să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziţionarea produsului.
 
b. Art 34 prevede obligatia evidentierii timbrului verde:
„(1) Producătorii şi distribuitorii sunt obligaţi să informeze cumpărătorii, în momentul vânzării de EEE, cu privire la costurile colectării, tratării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului, prin evidenţierea separată a acestor costuri.
Aceste costuri sunt reprezentate de Timbrul Verde, in valoare intre 0.10 Lei - 4 lei + TVA/KG, care se adauga pe factura pentru fiecare ALARMA AUTO, SENZOR PARCARE, SISTEM MULTIMEDIA, LUMINI DE ZI, SENZORI DE PARCARE, SIRENE IMOBIL, ETC.
 
c. Din punct de vedere al etichetarii, se specifica in art 37:
Pentru stabilirea fără echivoc a datei la care EEE a fost introdus pe piaţă, producătorii sunt obligaţi să aplice un marcaj care specifică faptul că acesta a fost introdus pe piaţă după data de 31 decembrie 2006; în acest sens trebuie respectat standardul european EN 50419, respectiv standardul român SREN nr. 50419:2006,inregistrare, informare şi raportare.”
Echipamentele introduse pe piata dupa 31.12.2006 au aplicate un marcaj ( teoretic, acesta este adaugat automat din fabrica) – diferenta fata de ce apare in anexa la OUG 5/2015 si ce aparea si inainte in anexa la HG 1037/2010 este bara neagra groasa din partea de jos:
 
d. Anexa no. 10: Simbol pentru marcarea EEE.
Simbolul care indică faptul că EEE fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roţi barată cu o cruce, ca în imaginea de mai jos. Simbolul trebuie să fie tipărit vizibil, lizibil şi indelebil.
Subliniem obligaţia de a colecta separat DEEE şi de a nu elimina DEEE împreună cu deşeurile municipale nesortate.
 
e. Art. 9 prevede obligatia colectarii selective a acestor tipuri de echipamente
(1) Pentru a asigura tratarea corectă a tuturor DEEE colectate şi pentru atingerea unui nivel ridicat de colectare separată a DEEE, preluarea DEEE provenite de la gospodăriile particulare se realizează de către:
a) serviciul public de colectare a DEEE organizat potrivit art. 36 alin. (2) lit. d) din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) distribuitori, potrivit prevederilor art. 11; Puteti preda DEEE la sediul firmei noastre,TCK CENTRUM SRL.
c) centre de colectare organizate de operatori economici autorizaţi pentru colectarea DEEE care acţionează în baza unui contract cu producători/organizaţii colective sau a unui contract cu operatori economici care desfăşoară operaţii de tratare a DEEE în numele producătorilor/organizaţilor colective.
 
Pentru o lista a centrelor de colectare autorizate, defalcate pe judete, va rugam sa accesati link-ul acesta